zaterdag 19 april 2008

Wie-wat-waar en hoe?


Het wordt tijd dat ik ook even het project voorstel waarvoor ik drie maanden zal werken. De organisatie heeft Vima, Vicaria del Medio Ambiente, en heeft zijn hoofdzetel in Jaen (Cajamarca).

Een kleine introductie. Peru heeft een mijncultuur: tweeds in de wereld voor zilver, 3e voor zink, 4e voor lood, 5e voor koper en 6e voor goud. Hiertegenover staat dat een derde van de bevolking actief is in de landbouw. Het zal sommigen al beginnen dagen. Indirect en direct gezien biedt de mijnbouw maar aan een kleine 5% van de Peruviaanse bevolking werkgelegenheid. Bovendien zijn de productie-eisen voor autochtone firma´s te veeleisend en komen ze dus niet in aanmerking om met buitenlandse mijn-multinationals in zee te gaan.

Ten tweede worden de opbrengsten niet opnieuw geĆÆnvesteerd in de gemeenschappen, in behoud van de natuurlijke rijkdommen etcetera. Enkel een luttele 2,6 % gaat naar de Peruviaanse staat, terwijl er 50 % buitenlandse cash reserve is. Daarenboven betaalt Peru zijn lening/ schulden aan de Wereldbank in mineralen.

Momenteel wordt een vijfde van mogelijke rijke grond verkend of geƫxploiteerd, maar door de stijgende prijzen van de mineralen is er een echte boost van mijnbouw. Concreet worden 3000 gemeenschappen bedreigd, is er een impact op de biodiversiteit en ecosystemen. Het project Rio Blanco - Majaz, waarbij Monterrico Metals 6500 ha exploiteert, heeft intussen 5 bedreigde diersoorten: de Andes tapir, de majaz (soort grote cavia), de Andes kat, het Andes hert en de brilbeer.

De regio waarin ik me nu bevind is ook rijk aan mineralen, maar Vima ijvert om deze regio, Ayabaca en Huancabamba te laten beschermen als natuurgebied omwille van hun ecologisch belang (nevelwouden zorgen voor waterbekkens en voor proper water).

Gisteren ging ik mee naar een dorpsbijeenkomst met ´ronderos´(boerenvertegenwoordigers van de verscheidene gemeenschappen) om te zien hoe alles aan de man gebracht wordt. Hoog in de bergen, zingende Peruvianen in de auto, rode vlinders, gele vogeltjes, kleurenpalet aan groen, ... Alles tesaam een mooi tafereel.

Geen opmerkingen: