vrijdag 5 september 2008

Tango

Tango helemaal links laten liggen in deze stad zou niet alleen 'not done' zijn, maar ook heel dom. Want als er nu één plaats is waar je de tangosfeer kan opsnuiven, dan is het hier wel. Dus hebben we een uurtje of twee les genomen (foto's volgen jaja), het beroemde en tevens oudste café in Argentinië bezocht en een winkel met typische kledij en schoenen binnengeslopen. Een milonga (tangobar) houden we tegoed.

Tango is een dans die ontstaan is toen mannen, jaren terug zwaar in de minderheid (ontdekkingsreizigers scheepten aan zonder vrouwen en kinderen, hé), toenadering wouden zoeken tot een vrouw, maar niet wisten hoe. Sommigen weten dat vandaag nog steeds niet, dit terzijde :-D.
Tangomuziek is oorspronkelijk instrumentaal, tot Carlos Gardel ten tonele kwam. Toen Argentinië de voetbalmatch tegen Uruguay verloor begin jaren 20e eeuw en ze een dipje hadden (voetbal is hier een religie), nam Gardel in het café de micro en startte hij met zang bij de tangomuziek. De hoge stem die half poëtisch pratend, half zingend de muziek begeleidde, was niet voor hem weggelegd en hij gebruikte zijn folklorische ervaring. Et voilá, the legend was born. Later zong hij duetten met Razano tot die keelkanker kreeg en manager werd van Gardel.
Bij een van de caféruzies werd Gardel neergschoten in een donker straatje: bij wonder overleefde hij dit en hij zong meest van zijn tijd met een kogel in zijn long. De vliegtuigcrash in Colombia jaren later overleefde hij evenwel niet.

Café Tortoni bestaat sinds 1858 en is daarmee de oudste pub in Argentinië. Zijn eerste locatie was in de straat Florida, maar even later verhuisde hij naar zijn huidige plaats, even verderop. Wat nu de ingang is, was vroeger een muur, want de brede laan was toen onbestaande.
Tortoni was een verzamelplaats van artiesten: schrijvers, schilders, zangers, ... Vele tangostukken werden hier gecomponeerd bijvoorbeeld.

Deze tangotoer deed ik in het gezelschap van Lut en Bob. Bob is niemand minder dan de big boss van Joker en van het Via Via Café waar ik resideer. Waw.

maandag 1 september 2008

Fotos

la motocicleta de Ché Guevara (en la casa en Alta Gracia - Córdoba)
Malena y Davíd
Helado de vino (uvas de Cabernet Sauvignon): ricíssimo!!!!!!!!!
la ciudad de Córdoba en la tarde

Eindbestemming bereikt

Buenos Aires. Maar hoe ik hier geraakt ben, dat vloeit verder uit een verhaaltje.

Vrijdagnamiddag ben ik vanuit Córdoba met de bus Malvinas Argentinas naar het dorp Rio Segundo getrokken. Wat doet een mens daar? Dat is iets wat Malena zich ook nog altijd afvraagt, maar zij werkt er nu. Malena ken ik van mijn jaar AFS zo een 10 jaar geleden nu al en ik heb bij haar het weekend doorgebracht. Samen met haar vriend David, die voor het weekend naar daar afgezakt was, want hij woont eigenlijk in Malena's geboortestad San Jorge (niet zo ver van Rosario, Ché Guevara's geboorteplaats).
Op zaterdag zijn we trouwens naar Alta Gracia getrokken om het huis van Ché te bezoeken, want hij is dan wel geboren in Rosario, dit is het huis waar hij het langst gewoond heeft (11 jaar). Door zijn astma moesten zijn ouders oorden opzoeken met droge lucht. Dit was tevens de plaats waar Fidel Castro, ex-president Cuba en dikke vriend van Ché, zijn laatste publieke optreden in het buitenland gaf. Dat was in 2006 toen hij samen met de Venozolaanse president Hugo Chavez dit huis, dat nu omgetoverd is in een museum, bezocht.
En op zondag heb ik een staaltje familiegebeuren - bbq meegemaakt. Die mannen kunnen conversaties aangaan met iedereen aan tafel, eender op welke plaats zij en hun gesprekspartner zitten. Wat een drukte!
En het moest lukken dat David, vriend van Malena, op zondagnacht naar BA afzakte. Dus ik mee naar zijn huis in San Jorge om een paar uurtjes te slapen en dan deze nacht (2u30) vertrokken om vanmorgen vroeg in de tangostad aan te komen. Dus die voorlaatste nachtelijke busrit die ik eerder vermeldde, was dus eigenlijk de laatste. Zo zie je maar.

Oh, en Christophe heeft foto's op zijn blog en op Facebook gezet.