woensdag 18 juni 2008

Fiesta

Vorig weekend vierde de school van het dorp La Cascarilla feest. Ach niets bijzonders, maar wel twee gebeurtenissen die me opvielen en die anders zijn dan bij ons.

  • De fakkeltocht. Rijen kinderen liepen met fakkels de straten en het plein rond. Ook al niets speciaals ware het niet dat die fakkels eigenlijk figuren waren. Kippen, auto's, toekans, sterren, een big, een kreeft, ... Papieren figuren, en af en toe gekleurd papier. Zo van dat doorzichtig papier. Temidden een kaarsje. Dat alles op een stok. Heel mooi tafereel.

    Maar dan... De mooiste moest uitgekozen worden en nadat we twee minuten op het plein rustig stonden toe te kijken, werden we plots meegesleurd naar het podium. O jee, dacht ik. Toch niet de micro en zo. Ik kreeg al mierentietjes. Geen paniek, we werden gewoon gebombardeerd tot jurylid. Rara Peruanen soms toch hoor.

  • Ontgroening van de eerstejaars secundair. Jawadde zeg. Gastjes verkleed in priester en duivels deden de presentatie. De priester roept de naam af van het kind en vraagt dat de meter (bij de jongen) of peter (bij het meisje) hem/ haar vergezelt. Hij zegent de jongeling en geeft ze een komische naam. Zo een beetje een totem-naam zoals bij de Scouts. Tot hier toe het 'nette' gedeelte.
    De meter of peter moet dan een lok knippen van het haar. De duivels doen dan beetje simpel: knippen bij, geven een lik verf op de kaak. Als ze weggetrokken worden, moeten ze voor de duivels aan boetedoening doen. Of ze geven 5 soles (ongeveer 1,23 euro), of ze doen dansje, zingen liedje, ...
    Hierna krijgt de puber een cadeautje van zijn meter of peter. Aan wat doet dat je denken hé?