donderdag 5 augustus 2010

Ndiyo!

Lees hier

maandag 2 augustus 2010

Kenia in kleine staat van paraatheid

Klik hier om meer te lezen!

3 weken en 54 smsjes verder

Stroomonderbrekingen, falende internetconnecties, gebrek aan druk om water uit de douche te laten komen, huizen zonder centrale verwarming in de winter, maar er is meer...:

- In het gedeelte Westland zie je veel Indiers. In het stadsgedeelte Karen & Langata dan weer veel blanken. Ook een paar Creolen (mix tussen Afrika en Azie of tussen Afrika en Latino).
- De Uchumi is een supermarket zoals de GB. Echt. Alles hebben ze daar zoals bij ons.
- Als je in Kenia twee jaar met iemand van het andere geslacht samen woont, ben je voor de staat getrouwd. Dit is een tussenoplossing, recent uitgedacht, om customary law (traditioneel recht) te omzeilen en zachtjes over te hellen naar statutory law (staatsrecht). Want in landkwesties en relationele zaken geldt dikwijls nog het traditionele recht.
- In het centrum van Nairobi, of ook town genoemd, zijn geen kinderen te zien.
- Roken is verboden op straat.
- Kranten worden gelezen bij de verkopende straatventer en dan teruggelegd. Over het algemeen is er veel interesse in nieuws.
- Overlijdensberichten in de gazet worden gepubliceerd met foto.
- Bijna elke Keniaan heft twee gsm’s. Internet is daarentegen niet toegankelijk voor elkeen. Hier is phonebanking dus schering en inslag.
- Voor de dames: Mr Price = H&M!
- Een verkeersdrempel noemen zij hier sleeping police.
- Iedereen heeft een residentieadres en een postadres, het laatste meestal in de vorm van een PO Box.
- In Kenia is het onbeleefd te vragen naar hoeveel kinderen iemand heeft. Ik ben dus al onbeleefd geweest tegen Wanjau, de taxichauffeur.
- Als je hier thee vraagt, krijg je chai latte of thee met melk. Je moet dus warm water en een theebuiltje vragen.
- Kranten worden verkocht door straatventers die tussen de stilstaande auto’s in de ochtendfiles staan
- Hier worden koplampen van een auto gestolen, soms terwijl je erop zit te kijken vanachter je stuur terwijl jij aanschuift in de autofile
- Twee weken Matatu en ik ben bijna doof. Zo luid staat die muziek. Meestal enkel rap en hip hop. ‘s Ochtends kan ik nog eens genieten van Classic 105, die een fijn ochtendprogramma heeft.
- Soorten kapsels dat ik hier al zag. Man man man. Gisteren zag ik in de salon (eventjes mijn handen en voeten laten verwennen) hoe ze eigenlijk al die kapsels dragen. Dat wordt er gewoon op gewoven…
- Corruption is evil. Dat staat op het kanariegele regenvestje van de parking attendants.
- In town lopen de mensen overdag al eens rond met een bruine envelope. Binnenin: de papieren die ze nodig hebben voor de meeting waar ze naar toe aan het lopen zijn en hun gsm.