zaterdag 12 juli 2008

Other bus news

Apart from the game 'bingo' on the bus there are other odd things to be mentioned:
  • they ask for your fingerpint, with the right hand por favor;
  • they capture everyone on camera (sometimes when you are already confortable in your chair) as a safety precaution (actually that means they can identify you when something happens, but let's not go there);
  • in Arequipa I had to pay a transport tax for the very first time.

    One can see I am entering the touristisc zone... (in Cusco I paid 2 soles per minute for a phone call whereas I normally pay 0,8 soles).

I am in Cusco (my last stop in Peru) but I 'll tell you all about that, Machu Picchu and the Valley and Arequipa when I get back from my Inca-trip.

vrijdag 11 juli 2008

Even snel tussendoor: bingo op de bus

Vandaag heb ik met toch een beetje spijt in het hart Huaraz en de organisatie Seeds of Hope verlaten. Misschien was het omdat de stad een verademing was voor een Europeaan als ikzelve, of misschien omdat de organisatie meerdere jonge toffe mensen telde, maar het afscheid na die vier dagen deed me wel iets.
Soit, de bus. WAW! We werden bijna bediend zoals in het vliegtuig: verwelkoming, veiligheidsregels uitgelegd, middageten, service, video's en................... een spelletje bingo. Jaja, u leest het goed. De winnares krijgt haar ticket terugbetaald. Asjemenou, ik val toch zeker minstens 1 keer per week achterover van die Peruanen.

:-D

donderdag 10 juli 2008

Trip to Lake of Churup

On the road to Pitec

Laguna Churup (the mountain in the back is mountain Churup)
Cordillera!!
Posted by Picasa

woensdag 9 juli 2008

Tien mannen

Oké, het moet gezegd, dit maken we ook niet elke dag mee. Tien mannen en 1 vrouw op stap. Ik verduidelijk even alvorens ik hier gedachten teweeg breng die er niet moeten zijn :-).
Ik slaap momenteel bij de organisatie Seeds of Hope en daar wonen andere vrijwilligers en komen er ook andere buitenlanders langs. Dus ben ik hier nu met twee Oostenrijkers, 3 Peruanen, 3 Britten, 1 Japanees en nog wat Amerikanen. Isabelle is op vierdaagse. Er vertrekken er heel wat in de loop van deze week, dus fiesta. Mijn eerste echte avondje uit in drie maanden. En daarmee bedoel ik: enen gaan drinken, tooghangen, zeveren en dansje zetten. En dan druppelgewijs, als een totaal uiteengevallen BTC-groep na avondje stappen, huiswaarts keren. Cool.

Een paar avonden geleden was ik op zoek naar een cinema. Nope. Maar er was licht aan het einde van de tunnel. De videotheek van om de hoek geeft je ook de mogelijkheid om de huurdvd in een zaaltje achterop het huis op iets groter scherm te bezichtigen. Ik reserveer dat uiteraard, maar op het moment suprême hebben ze die dvd toch niet uitgeleend zeker. Soit, ik wou gewoon even het Peruaanse cinemasysteem uit de doeken doen. Toch dat van kleinere steden.

Nog iets wat ik toch moet vermelden. het betalingssysteem bij de bakker of zelfs op restaurant. Je vraagt je ticket of je krijgt een tafelnummer op papier geschreven, ben je klaar met eten dan ga je gewoon naar het kassaloketje (te vergelijken met een kermisloket) en je betaalt. Gedaan met wachten op een ober die te druk bezig is met afruimen, opdienen of bestellen. Heel handig (als je het weet).

dinsdag 8 juli 2008

alg (sea) to enrich your soup flavour
chicha morada (purple mais)
oca (a type of potato)
other type of mais
Posted by Picasa

Huaraz


The upper part is the Cordillera Blanca, the other is the Cordillera Negro

Posted by Picasa

Museo de Huaraz





Posted by Picasa

maandag 7 juli 2008

National strike

I had been warned about the national strike on the 8th and 9th of July, so on my arrival in Huaraz I immediately booked the first bus to Lima, which is on Thursday. Since I would have been stuck in Lima for the night and with a bad memory in mind I thought things over and decided to book another bustrip. From Lima to Arequipa. Closer already to Cusco and far away from the capital :-D.
What I did not figure out by myself (yeah, you may think whatever you want now) was that agencies would not leave Huaraz as well. So the main touristic cultural site Chavín de Huantar is going to be a 'not done'. There is still hope, because the lady of Chavín Tours told me to come back the next morning (which is today) in order to see how heavy the strike turns out to be. And I can also pay a guide to come with me to Lake Churup.
The strike. It is a national event of two days, but Huaraz throws in an extra day. Hear hear. Today it is a regional strike day. A lot of village mountain people in colourful clothing marching in the streets. I talked to a lady and she told me they are fighting for good roads, electricity and drinkable water. Where did I heard that before? For example, the hospital in Huaraz, which is a central regional hospital, has onlu electricity in the ER, the mountain villages do not have any schools...
The latter is absolutely true, because on my walk up this morning (I had to do something, so I just asked around and went up to Pasaje Nueva Alianza to experience a magnificient view on the Cordillera), I haven't seen schools.

Today my first snicker in three months...

zondag 6 juli 2008

Trujillo de moeite

Ricardina wachtte me op aan het busstation van de busmaatschappij Linea. Grandioos dus. En haar huis was wel ontzettend afgelegen, doch maar 10 minuutjes met de colectivo (een auto die tot 6 passagiers kan meenemen), maar heeeeeel fijn. En ik heb echt deel uitgemaakt van deze familie. Gisteren op bezoek bij een vriendin van haar, Yolande, en we zijn naar haar chacra (veld) geweest. Meteen kwam ik in een ander klimaat, want je moet weten dat Peru verschillende klimaattypes telt. Grof gezegd heb je de costa, de sierra en de selva. De costa of kuststreek is woestijngebied en droog en dor, de sierra is al iets vruchtbaarder en ook warmer en de selva is dicht begroeid zoals het Amazonegebied. Jaén was medium selva.

Het proces Alberto Fujimore Fujirmore - Montesinos (zijn toenmalige rechterhand) wordt hier gretig gevolgd en dan ben ik wel al eens nieuwsgierig naar de meningen. Ik vroeg dus aan Ricardina en haar vader wat zij eigenlijk dachten van de ex-president. En lap zeg, meteen werden opnieuw alle beelden weggeblazen als een toeslaande deur die een kaarten huisje omstoot. Zij vonden en dan toch zeker zijn eerste presidentsperiode stukken beter dan nu. De economie kreeg een boost, telefoon en electriciteitslijnen werden doorgetrokken tot ver buiten de stad, de voortdurende angst om de stad te betreden (bomaanslagen) verdween want terrorsime-aanslagen werden in de kiem gesmoord. De chaos van de vorige president werd rechtgezet. Die persoon was nota bene dezelfde als de huidige president, Alan García. Hoe geraakt die dan opnieuw verkozen na al die jaren en met de slechte herinnering in gedachten? Er werd gespeculeerd dat de verkiezingsuitslag frauduleus was. Dat is geen zekerheid, maar men kan het op zijn minst vreemd vinden dat de machine achter de verkiezingspropaganda van García een Amerikaans bedrijf was... Samen hebben ze de arme dorpelingen, bergbewoners voor hun kar gesponnen. Hoe? Geprofiteerd van de ignorantie en het gebrek aan kennis, wat ze eigenlijk nog steeds doen, want er wordt bitter weinig gedaan om educatie naar een hoger niveau te brengen enerzijds en toegankelijk te maken voor iedereen anderzijds.
Nu, Fujimore was geen heilige, maar blijkbaar waren de mensen contenter tijdens zijn regeerperiode. En het gaat dus deels om beelden, imago's die de wereld zijn ingestuurd door een persmachine die in de verste verte vrij is, want ze zijn stuk voor stuk eigendom van de staat.

Ik heb dus naast de historische sites ook een beetje 'rondgehangen' in Trujillo en ik heb het best kunnen smaken hier. Hele fijne stad. Wie alles wil weten over die hsitorische sites, ik schrijf alles netjes op in mijn schrift of je doet maar aanvraag op mail of hier op de commentarentribune :-D.

Vanavond zet ik aan naar Huaraz, een stad op 3091 m hoogte en middenin de Cordillera Blanca. De gevraagde landschapsfoto's komen eraan!