vrijdag 4 juli 2008

Chiclayo - historical

De twee grootste bezienswaardigheden zijn Sipán en Tucumé. Op het eerste zicht gewoon een berg in verre staat van erosie en ik dacht pfff dit sla ik over. Maar het magnifieke museum Tumbas Reales de Sipán trok me over de streep. De foto´s hieronder zijn dus geen bergen, maar oude tempels uit de tijd van de Moche en de Chimú. Twee pre-incabeschavingen. En beschavingen die veel langer bestonden dan die van de Inca, ontzettend goed georganiseerd en tevens de basis voor de Inca-beschaving. Van wat je hier mag geloven waren de Inca´s niet echt een vredelievend volk, maar wrede veroveraars die rond de tijd van onze middeleeuwen langzaam het territorium en de volkeren Moche en Chimú veroverden.

De Moche geloofden in een onderwereld waar hun voorouders leefden, het leven waar de mannen rituelen uitvoerden en de vrouwen haakten en een hemel met sterren en tevens de representatie van het serpent, het goddelijke.

In tegenstelling tot Tucumé is er ontzettend veel teruggevonden waaronder het intacte graf van señor Sipán, de belangrijkste heerser. In Tucumé vonden zodanig veel plunderingen plaats door lokale mensen dat zelfs na arrestaties en terugkoop er toch nog bijzonder veel schatten verloren zijn gegaan. De veiligheid bij de voortdurende opgravingen in Sipán zijn gekend :-).

En ik maakte een ommetoer naar Zaña, het dorp dat de kerk en het klooster van Matriz herbergt. Echter, bijna volledig verwoest door El Niño enkele jaren geleden.
De weg ernaartoe was fenomenaal: duinen, woestijnvergezichten, een gigantische vuilnisbelt met gieren als trouwe wachters, suikerplantages, ...

Hieronder de maquette van Sipán zoals het eruit zag toen, duizenden jaren geleden. Bijzonder is dat de tempels geen stenen tempels zijn zoals de Egyptische, maar uit adobe vervaardigd. Vandaar ook de erosie en dan is het bijzonder dat die toch nog altijd teruggevonden zijn. Uiteraard wordt dit gerestaureerd aan de lopende band en zelfs met de nieuwste technieken (zie Trujillo - Chan Chán).

Geen opmerkingen: